Składniki:
700 g ziemniaków (waga po obraniu)
1/2 łyżki masła
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki chili
sól (do smaku)
Dodatkowo:
1/2 szklanki bułki tartej
olej (do smażenia)
1/3 szklanki pikantnego ketchupu Kotlin (do podania)
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać do ziemniaków wraz z jajkiem, obiema mąkami, parmezanem oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i panierować w bułce tartej. Smażyć partiami (po ok. 5-6 sztuk) na dobrze rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając. Usmażone kulki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pikantnym ketchupem. Smacznego!
Rady: Do kulek możecie użyć także innego, ulubionego pikantnego sera np. grana padano, pecorino romano lub cheddara.
Aby lepiej dało się formować kulki masę można schłodzić w lodówce.
Przepis podkradnę na Sylwestra ;) Zdjęcia pierwsza klasa - aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ;)
UsuńŚwietna przekąska na domówkę albo dodatek do obiadu :) Na pewno chętnie wykorzystam
OdpowiedzUsuńPolecam przepis u nas znikają w oka mgnieniu ;)
UsuńWyśmienita przekąska na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńOraz wszelkie imprezy w karnawale ;)
Usuń