Kopytka:
1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
200-220 g mąki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
1/2 łyżki masła
1 duże jajko
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
Pesto z rukoli ze słonecznikiem:
100 g rukoli
2 ząbki czosnku
4 łyżki ziaren słonecznika
60 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego
50 g startego parmezanu
sól (do smaku)
Dodatkowo:
100 g chudego, wędzonego boczku
starty parmezan (do posypania)
Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Do ciepłych ziemniaków dodać mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie zagnieść. Na stolnicy wysypanej mąką formować długie wałki i kroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia i dodatkowo ok. 2 minuty.
Pesto z rukoli ze słonecznikiem: Rukolę umyć i przełożyć do wysokiego dzbanka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, olej, parmezan oraz dwie szczyty soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity sos.
Boczek pokroić na cienkie paski. Usmażyć na patelni.
Do porcji kopytek dodać 2-3 łyżki pesto oraz usmażony boczek. Przed podaniem podsypać startym parmezanem i całość wymieszać. Smacznego!
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Mniam!
OdpowiedzUsuń:) Tak, było pysznie :)
Usuń