środa, 29 listopada 2017

Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych z karmelizowaną gruszką i płatkami migdałów

Pyszna, kremowa zupa z pieczonych warzyw korzeniowych to idealne danie na jesienne chłody. Niezwykle aromatyczna, pożywna i bogata w witaminy. Świetnie komponuje się z prażonymi płatkami migdałów i karmelizowaną gruszką. To ten rodzaj zup, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy. Idealna kompozycja smaków w jesiennym klimacie :) 


Składniki: 
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki 
1/4 dużego selera 
4 średnie ziemniaki 
1 duża cebula 
5 cm kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju 
2 łyżki masła 
1,5 litra bulionu warzywnego
sól (opcjonalnie do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
5 cm kawałek startego świeżego imbiru
szczypta curry
100 ml śmietanki 30%
Karmelizowana gruszka:
1 średniej wielkości gruszka
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki płynnego miodu
Dodatkowo:
50 g płatków migdałowych 



Zupa: Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę obrać i pokroić na mniejszą kostkę. Przełożyć na blachę do pieczenia i skropić olejem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-30 minut do miękkości i lekkiego zarumienienia. W garnku podgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojonego na półplasterki pora. Smażyć do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podpieczone warzywa. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać imbir, curry oraz (opcjonalnie) sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie zupę zmiksować na gładki krem. Dolać śmietanę i chwilę podgrzać. 
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów. 
Karmelizowana gruszka: Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojone na plastry kawałki gruszki i miód. Karmelizować na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie i ładnie zarumienione. 
Gorącą zupę podawać z gruszką oraz płatkami migdałowymi. Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie warzywne kremy - tym bardziej, jak są okraszone tak pięknymi zdjęciami, jak u Ciebie :) U mnie ostatnio króluje krem z dyni w różnych wersjach, ale krem z warzyw kiedyś na pewno zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ;) Ja również bardzo lubię kremowe zupy :) Zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  2. Taka cudownie słoneczna podnosi na duchu już samym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka porcja rozgrzewającej zupy od razu poprawia humor w te jesienne, zimne dni ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...