Składniki (na tortownicę 20-24 cm):
1 szklanka* mąki
1 szklanka kaszy manny
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki wiórek kokosowych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
700 g truskawek
100 g zimnego masła
*szklanka o pojemności 250 ml
W misce wymieszać mąkę z proszkiem, kaszą, wiórkami kokosowymi i cukrem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Wysypać 1/3 suchych składników. Na składniki ułożyć (ciasno) pokrojone na połówki truskawki. Lekko je docisnąć i przysypać 1/2 pozostałej części suchych składników. Ponownie ułożyć pokrojone truskawki i przysypać je pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch zetrzeć na tarce mocno schłodzone masło. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego!
Też mam przepis na to ciasto robiłam jakiś czas temu z jabłkami http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZ jabłkami robię bardzo często z truskawkami od kilku lat <3 W każdym wydaniu smakuje pysznie :)
UsuńJaką mąkę można zastosować oprócz pszennej
OdpowiedzUsuńMyślę, że fajnie będzie smakować na mące orkiszowej lub pełnoziarnistej. Albo pszennej z dodatkiem którejś z tych mąk ;)
UsuńBardzo dziękuję za radę, będę eksperymentować. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam sypane z truskawkami...
OdpowiedzUsuńZobaczymy, wygląda i pachnie apetycznie
Super :) Myślę, że będzie smakować :)
Usuń