Lato rozpoczęło się na dobre :) A wraz z nim długo wyczekiwane uczty na świeżym powietrzu...grille, pikniki, śniadania na trawie. Słońce, trawa i błękit nieba. Czego chcieć więcej? No może jedynie pysznej oprawy tych niezwykłych chwil spędzonych na łonie natury. Zainspirowana konkursem na piknikowe przekąski serwuję Wam dzisiaj przepis na pyszne kanapki z dwoma pastami i chrupiącymi warzywami. Świetnie sprawdzą się jako pożywna przekąska po aktywności na świeżym powietrzu. Kremowe pasty z tuńczyka i suszonych pomidorów z powodzeniem możecie również zapakować ze sobą w pudełka i użyć jako dodatek do słonych zakąsek.
Składniki:
Pasta z suszonych pomidorów z bazylią:
5 suszonych pomidorów w oleju
2 jajka na twardo
1 łyżka margaryny Optima Omega 3
2 łyżeczki majonezu light
garść liście bazylii
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 jajka na twardo
1 łyżka margaryny Optima Omega 3
2 łyżeczki majonezy light
1/2 pęczka szczypiorku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
Kromki razowego pieczywa
1 świeży ogórek
pęczek rzodkiewek
2 pomidory malinowe
Pasta z suszonych pomidorów z bazylią: Pomidory odsączyć z oleju, dodać pokrojone jajka, majonez, Optima Omega 3 oraz bazylię. Składniki zmiksować na gładką pastę, doprawić solą i pieprzem.
Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem: Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojone jajka, majonez, Optima Omega 3. Składniki zmiksować na gładką pastę, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Kanapki posmarować pastami i ułożyć pokrojone na plasterki warzywa. Wbić patyczek do szaszłyków i przekroić na trójkąty. Smacznego!
Kanapki pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Pyszne były :)
Usuń