niedziela, 22 listopada 2015

Łaciate muffinki z krówkami

Pyszne, puszyste i słodkie. Muffinki to świetne rozwiązanie na coś słodkiego na szybko. Składniki do ich przygotowania z reguły zawsze mamy pod ręką. Dziś przepis na łaciate muffiny z krówkami. Idealny na deser dla łasuchów. 


Składniki (na 12 muffinek):
Suche:
1 3/4 szklanki* mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Mokre:
1 duże jajko
1 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo:
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 czubata łyżka mąki 
12 szt krówek 

*szklanka o poj. 250 ml 



W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej połączyć składniki mokre. Do składników suchych przelać mokre i wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji ciasta dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać. Blachę do muffin wyłożyć papilotkami. Na spód papilotki wlać ciasto ciemne, jasne i ułożyć jedną krówkę. Wypełnić naprzemiennie ciastem ciemnym i jasnym do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec ok. 23-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Ładne, uśmiechnięte muffinki :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy masz może jakiś ulubiony rodzaj krówek, które polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te muffinki robię z krówek różnych firm, nie mam jednej ulubionej ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...