poniedziałek, 9 lutego 2015

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe piekę z przepisu na moje ulubione ciasto na faworki, które widnieje na blogu już dobre dwa lata. Jest idealne - kruche i delikatne. Dzięki porządnemu ubiciu ciasta wałkiem ma milion bąbelków i smakuje wyśmienicie. Róże karnawałowe to idealny wypiek na Tłusty Czwartek. Ich przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż przygotowanie faworków, ale warto upiec je choćby dlatego, że pięknie prezentują się na stole :) 



Składniki:
Ciasto:
300 g mąki  
4 żółtka z dużych jajek  
1 1/2 łyżki cukru  
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
150 ml gęstej śmietany 18 %  
1 łyżka spirytusu lub wódki  
szczypta soli
Dodatkowo:
konfitura z wiśni  
1 litr oleju (do smażenia)  
3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)



Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki, literatki i kieliszka wykrawać po 3 koła różnej wielkości na jedną różę. Krążki ciasta ponacinać w kilku miejscach od brzegów, ale nie całkowicie do środka. Składać krążki od największego do najmniejszego. Zlepić mocno dociskając środek róży. Gotowe róże smażyć w oleju nagrzanym do temp. ok. 180 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu róże odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią z konfitury. Smacznego!

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...