sobota, 1 listopada 2014

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Absolutnie najpyszniejsze pierogi jakie ostatnio jadłam. Domowe, najlepsze, z farszem ze szpinaku i ricotty, kremowym...rozpływającym się w ustach, delikatnym. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, podobnie jak włoskie sery. Połączyłam te składniki w jednym daniu dokładając do tego bardzo delikatne, polskie ciasto na pierogi. Ten mariaż okazał się wybitnie udany.


Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej  
250 ml gorącej wody  
2 żółtka   
1 1/2 łyżki stopionego masła  
1/2 łyżeczki soli 
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
250 g sera ricotta
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
2 cebule 
 
1 łyżka masła  
1 łyżka oleju  
szczypta cukru 




Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. 

Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą. Smacznego! 

Rady: Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony. 

5 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...