piątek, 24 października 2014

Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem

Jutro obchodzimy Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day). Z tej okazji już dzisiaj mam dla Was przepis na sycące makaronowe danie, które przygotujecie w zaledwie 25 minut - spaghetti w sosie śmietanowo-serowym z pieczarkami i kurczakiem. Pożywny posiłek, który zjecie ze smakiem, nie tylko 25 października ;) 


Składniki:
300 g pieczarek
250 g piersi z kurczaka 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżki masła
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti  



Na patelni podgrzać olej z masłem. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w paski pierś z kurczak, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, smażyć na mocnym gazie do odparowania wody. Dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową. Dolać śmietanę i wsypać  starty ser. Chwilę gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, wymieszać i od razu podawać. Smacznego! 

Rady: Śmietanę 30% można zastąpić płynną śmietaną 18%.

3 komentarze:

  1. Właśnie w tej chwili gotuję coś bardzo podobnego, z tym, że u mnie z dodatkiem chili:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. heheh, kilka dni temu jedliśmy mniej więcej coś takiego :D
    fajnie, smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja !! Uwielbiam makaromy w kazdej postacji ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...