sobota, 18 października 2014

Czekoladowy tort dyniowy

Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort dyniowo-czekoladowy. Nie za słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem kakao i delikatnym, dyniowym kremem. Sezon dyniowy w pełni więc warto skusić się na przygotowanie czegoś na słodko z pękatej królowej jesieni.  


Biszkopt:
5 dużych jajek 
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Krem dyniowy:
400 g pure z dyni (przepis tutaj)
250 g sera mascarpone 
330 ml śmietany 30%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
7 łyżek cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady 60%
1 łyżka gorzkiego kakao (do posypania)



Biszkopt: Dno tortownicy (23cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na puszysto, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie szklista dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część mąki z kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec biszkopt do suchego patyczka przez ok. 30-35 minut. Biszkopt wyjąć i przestudzić. Lekko ciepły obrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 części. 
Krem dyniowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i schłodzone pure z dyni. Krótko zmiksować. Żelatynę zahartować łyżką masy, dodać do masy dyniowej. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. 
Lekko zastygniętą masą przełożyć blaty i wsmarować brzegi i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.
Wykończenie: Z papieru do pieczenia wyciąć długi pasek odpowiadający obwodowi tortu oraz jego wysokości. Rozłożyć na blacie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do woreczka strunowego, zrobić niewielkie nacięcie w jednym z rogów. Na przygotowanym arkuszu papieru zrobić czekoladowe wzorki. Arkuszem papieru z wzorkami obłożyć tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady na kilka minut. Delikatnie zdjąć arkusz papieru. Wierzch tortu posypać gorzkim kakao, wykorzystując do dekoracji przygotowany wcześniej szablon. Smacznego!

Rady: Pure z dyni nie powinno być zbytnio wodniste. Można wcześniej przełożyć je na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ilość żelatyny użytej do kremu zależy od konsystencji pure z dyni, jeśli jest rzadsze należy dodać jej więcej, jeśli zwarte należy zmniejszyć jej ilość. 
Jeśli wolisz słodszy krem do tortów, możesz dodać więcej cukru pudru, w zależności od upodobań.
Blaty tortu można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub naparem herbaty z odrobiną alkoholu. 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...