niedziela, 20 lipca 2014

Surówka z białej kapusty

Ostatnio jedna z moich ulubionych surówek. Kilka składników, fajny dressing i mało pracy. Latem idealna jako dodatek do mięsnego obiadu lub grillowanych dań. Świetna do drobiu i ryby. Z tych składników wychodzi jej sporo, ale spokojnie możecie schować ją do lodówki i zjeść na następny dzień. Po przegryzieniu jest jeszcze smaczniejsza. 


Składniki:
1/4 młodej białej kapusty
1 średnia marchew
1 mała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dressing:
6 łyżek oleju
2 łyżeczki octu jabłkowego
3 łyżeczki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
1 ząbek czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)



Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Do oleju dodać ocet, musztardę, cukier puder, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Składniki dressingu dokładnie połączyć. Dressingiem polać surówkę, wymieszać i odstawić do przegryzienia na minimum godzinę. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. pięknie wygląda ta surówka, też taką robię, post dodam do zakładek aby wypróbować Twój Dressing

    OdpowiedzUsuń
  2. suróweczka jest wspaniała. i smakowicie wygląda. zrobiła taką w domu i wszystkim smakowało. dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...