500 g piersi z kurczaka
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki soku z cytryny
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 mała cebula
700 ml domowego bulionu drobiowego
100 ml śmietany 30 %
1 łyżka posiekanego tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
200 g ugotowanego ryżu basmati
Sos pieczarkowy: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zarumienić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia składników. Dodać bulion i chwilę gotować. Dodać śmietanę kremówkę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą, dodać tymianek i posiekaną natkę pietruszki.
Pierś z kurczaka: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Pierś z kurczaka smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Pierś pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Podawać z sosem pieczarkowym i ryżem. Smacznego!
zgłodniałam, kusisz na noc ;)
OdpowiedzUsuńalez pyszny obiad:) nie mogłabym się mu oprzeć:D
OdpowiedzUsuńHm, wiesz, że nie jadłam jeszcze piersi z sosem pieczarkowym? Muszę sprawdzić ten przepis:)
OdpowiedzUsuńapetyczny kurczaczek ! i pyszne winko ! przy okazji otworzenia butelki do obiadu, wypiłam ją nawet nie wiem kiedy :)
OdpowiedzUsuń