Mam wrażenie, że cukinia jest wciąż warzywem niedocenionym. Najczęściej dodaje się ją do lecza, czy różnego typu potrawek. A doprawiona kilkoma magicznymi przyprawami, może być pysznym warzywem, odgrywającym główną rolę w potrawie. Dziś propozycja na moje lubione placki z cukinii. Pikantne dzięki chili i czosnkowi, aromatyczne dzięki tymiankowi. Zestawienie wprost idealne.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 jajko
5-6 łyżek mąki
sól morska świeżo zmielona
czarny pieprz świeżo zmielony
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonych płatków chili
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
olej (do smażenia)
Dodatkowo:
sos czosnkowo-koperkowy (przepis tutaj)
Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Dokładnie odcisnąć cukinię z soku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, jajko, mąkę, pieprz i tymianek. Wymieszać do połączenia się składników. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowo-koperkowym.
Uwielbiam placuszki z cukinii! Pysznie sprawdza się dodatek sosu tzatziki :-))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placuszki:) mniam:)
OdpowiedzUsuńGenialne są te placuszki, niedawno robiłam pierwszy raz i jestem nimi zauroczona :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy i często robimy cukiniowe, ale takich przypraw jeszcze nie próbowaliśmy do nich:-) fajne:-)
OdpowiedzUsuńapetyczne:) uwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńOj, zjadałabym takie placuszki !!! :)
OdpowiedzUsuń