niedziela, 20 stycznia 2013

Propozycja na zdrowe śniadanie. Domowa granola na bogato.

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam domową granolę nie mogłam przestać jej podjadać. Jest boska! Chrupiąca, lekko słodka i bardzo pożywna. Dodatkowo, przygotowując ją samodzielnie dokładnie wiecie co jecie. Taka pożywna mieszanka płatków, orzechów i ziaren świetnie sprawdzi się na śniadanie. Można podawać ją z jogurtem, mlekiem lub podjadać samą. A na deser świetnie sprawdzi się w towarzystwie jogurtu i owocowego musu. Granolę polecam dla dzieci! To świetna alternatywa dla słodkich, mało pożywnych płatków śniadaniowych. Koniecznie ją zróbcie, będzie pysznie! 


Składniki:
300 g płatków owsianych górskich
70 g wiórków kokosowych
70 g posiekanych orzechów włoskich
70 g ziaren słonecznika
70 g pestek dyni 
70 g ziaren sezamu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g suszonej żurawiny
180 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego 
3 łyżki oleju
125 ml płynnego miodu
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 



Płatki, wiórki, orzechy, cynamon, pestki dyni, sezam i ziarna słonecznika wymieszać w misce. Dodać miód, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt, olej i sok jabłkowy. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Równomiernie wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30-35 minut do zarumienienia. Zawartość blaszki mieszać kilkukrotnie co 7-8 minut, pilnując aby granola się nie przypaliła. Wyciągnąć z piekarnika, dodać suszoną żurawinę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego! 

Rada: Jeśli nie posiadacie sokowirówki, sok z jabłka możecie zrobić ścierając 2 (średniej wielkości) jabłka na tarce, na drobnych oczkach i przecierając mus przez małe sitko.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam domową granolę, pełną bakalii i ziaren. Najlepsza propozycja na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które opublikowała Pani na swym blogu, wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma jak domowa granola:) pyszna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Pożywna i idealna na zdrowe śniadanie.

      Usuń
  4. pysznie wygląda:) nie wiedziałam, że tak prosto można ją zrobić, chyba poszaleje i zrobię sobie takie śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalej i zajadaj - domowa granola nie ma sobie równych :)

      Usuń
  5. Czym zastąpić pestki dyni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do domowej granoli możemy dodać co lubimy, z pestek dyni można zrezygnować lub zastąpić je np. migdałami, większą ilością ziaren słonecznika czy orzechami.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...