Naleśniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
woda i mleko (w tym przypadku w stosunku 4:1) - nie podaję dokładnych miar, bo zawsze robię na "oko"
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Farsz:
1 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina, indyk, kura)
2 jajka
1 gotowana marchew
1 gotowana pietruszka
1/2 gotowanego selera
2 średnie cebule
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
4 jajka
bułka tarta (do panierowania)
olej
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Jeśli jest za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie dodać mąki. Odstawić na około 20 minut do napęcznienia mąki. Usmażyć około 12-15 naleśników (średnica 26-28 cm). Przykryć talerzem, aby łatwo dało się je zwijać.
Mięso i warzywa zmielić w maszynce. Cebulę pokroić drobno i zarumienić na oleju. Do mięsa dodać sól, pieprz, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Przy brzegu naleśnika nakładać około 3 łyżki farszu i zwijać w krokieta. Panierować w jajku i bułce, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać solo lub z czerwonym barszczem. Smacznego!
Krokiety wyglądają pysznie, tylko szkoda, że nie pokazałaś jaką techniką zawijasz, bo widzę, że to też ma swój efekt po przekrojeniu.
OdpowiedzUsuńKrokiety zawijałam tak jak gołąbki, nie pomyślałam o tym, aby dodać dokładny sposób wykonania.
Usuńmmm krokiecik i barszczyk ;) czekam na ten zestaw do świąt (oczywiście w werski bez mięska) ;))
OdpowiedzUsuńpysznie napakowane krokieciki:) mój ideał jedzeniowy!
OdpowiedzUsuńi do tego barszczyk:) zazdroszczę takiego jedzonka
Ja uwielbiam krokiety z nadzieniem, chociaż naleśników również nie lubię smażyć, ale krokiety zawsze mogę zjeść.
OdpowiedzUsuńCzy to Twój biznes? Pytam, bo zdjęcia te same :) https://www.facebook.com/FoodHeavenTullamore/?hc_ref=ADS&ft[tn]=kC&ft[qid]=6353622333118204440&ft[mf_story_key]=-2486030135814806294&ft[ei]=AI%406167558d65cdc34019cbd586064f3a62&ft[top_level_post_id]=625790147598831&ft[fbfeed_location]=1&ft[insertion_position]=3&__md__=1
OdpowiedzUsuń