Składniki:
500 g makaronu farfalle
450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
100 g sera gorgonzola
100 ml śmietany kremówki 30%
1 pojedyncza pierś z kuczaka
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 szczypta soli
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Na oliwie podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania wody. Dodać ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz łyżkę masła. Smażyć do rozpuszczenia się sera. Dodać śmietanę kremówkę i gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany twardym serem.
Ale pysznie wygląda!! :))
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mojej rodziny...szpinak , ser pleśniowy i makaron - uwielbiamy wszystko ...
OdpowiedzUsuńbez wątpienia makaron musi być genialny;)
OdpowiedzUsuńsama ostatnio odkryłam super połączenie szpinaku i gorgonzoli
jak dla mnie to wybitny duet
dlatego makaron z takimi dodatkami z całą pewnością jest boski!:)
Wyglada oblednie! Bardzo lubie polaczenie szpinaku i gorgonzoli.
OdpowiedzUsuńZapisałam już do zrobienia. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka wersja :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i jest faktycznie przepyszny! ;) bedzie częsciej gościł u mnie na stole ;)
OdpowiedzUsuń