Składniki (na około 30 sztuk):
320 g mąki pszennej
4 g drożdży instant
140 ml wody
30 ml oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
1 łyżka wody
5 łyżek sezamu
5 łyżek siemienia lnianego
Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej i podrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie, na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na bardzo cienki prostokąty o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować wodą. Posypać obficie sezamem i siemieniem. Docisnąć ziarna do ciasta. Ciasto pokroić na długie cienkie (1 cm) paski. Boki zawinąć w ślimaczki, a całość skręcić w spiralę, okręcając obydwa końce w przeciwnym kierunku. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Pilnować czasu, aby się nie przypaliły. Smacznego!
Wow! Naprawdę robią wrażenie! Szykuje mi się impreza, więc może się podejmę.
OdpowiedzUsuńZachęcam! Gwarantuję, że zrobią wrażenie. Możesz podać je z dipami np. tzatziki czy guacamole, owinąć szybką szwardzwalską i związać szczypiorkiem lub podać solo.
Usuńwyglądają super mają takie fajne końce-kulki. piekłam kiedyś, myślałam, że odlecę od formowania, układania i pieczenia tych paluchów, końca nie było widać:D
OdpowiedzUsuńTak :) Ja porwałam się na skręcanie ich, zamiast rolowania w wałeczki - takie wykonanie polecam mniej cierpliwym :)
Usuńładne te pałeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zapewniam, że również bardzo smaczne :)
UsuńPyszne paluchy! I jakie cieniutkie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńChciałam, żeby były cieniutkie :) Na grubsze z serem, ziołami i czosnkiem przepis znajdziesz tutaj: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/06/nie-tylko-dla-kibicow.html
UsuńJakie cieniutkie..i fajnymi końcówkami..
OdpowiedzUsuń:)
Usuńna pewno pyszne, a jak kosciki wygladaja:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie trochę cierpliwości wymagają, ale warte są poświęconego czasu :)
OdpowiedzUsuńAle świetne! I prosty przepis - zapisany do realizacji:)
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko czy będę miała cierpliwość tak je pięknie powykręcać jak Ty;)
Pozdrawiam:)
Przepis jest prosty i takie własnie lubię najbardziej :) Wykręcać nie musisz ;) Zawsze możesz rolować ;)
Usuńchrup, chrup kapitalna przekąska:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo ładne, dzięki tym kuleczkom : )
OdpowiedzUsuńSmakowite, muszę kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuńPrzetestowaliśmy, zmodyfikowaliśmy, pyszne!!
OdpowiedzUsuńhttp://www.jakugotujesz.pl/?recipes=grissini-czyli-domowe-paluszki
Super, bardzo fajnie, że smakowało. Ja uwielbiam te paluchy :)
Usuń