czwartek, 31 maja 2012

Półkruche babeczki z kremem kawowym (kakaowym) i czekoladą

Babeczki to taki słodki prezent dla synka na Dzień Dziecka. Przygotowanie tych słodkości wymaga trochę czasu, ale spokojnie można rozłożyć ich pieczenie i dekorowanie na dwa dni. Przepis na babeczki dostałam od mamy, która piecze je często na różnego rodzaju uroczystości. Nie dodałam jedynie do ciasta śmietany, ponieważ podczas wyrabiania, ciasto tego nie wymagało. Przepis na krem to moja wariacja. Jeśli planujecie częstować babeczkami dzieciaki, zamiast kawy możecie dodać do masy kakao. Efekt końcowy będzie podobny. 




Składniki (na około 30 sztuk)
Ciasto:
2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
100 g masła (lub margaryny)
1 jajko (duże)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa kawowa (kakaowa):
100 g masła (82% tłuszczu)
1 budyń śmietankowy (40 g)
1 szklanka mleka (250 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku rumowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody (lub gorzkiego kakao)
Dodatkowo:
10 łyżeczek nutelli śliwkowej (lub gotowa nutella czy też kwaskowy dżemu)
50 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
dowolne dekoracje (perełki cukrowe, posypka, czekoladowe draże)
1/2 łyżki margaryny (do wysmarowania foremek)





Przygotowanie ciasta: Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i schłodzone masło. Siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dosypujemy cukier puder, jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalki). W tym czasie roztapiamy margarynę i pędzelkiem smarujemy foremki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka i wylepiamy foremki. Można też rwać kawałki ciasta i wylepiać nim foremki. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Babeczki wyciągamy z foremek i studzimy. 
Przygotowanie kremu: Budyń gotujemy na 1 szklance mleka według przepisu na opakowaniu. Studzimy.  Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy aromat i cukier puder, ucieramy na puszystą masę i dodajemy kawę lub kakao. Ucierając dodajemy po 1 łyżce budyniu. Gotową masę wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby stężała. 
Przygotowanie czekoladowych serc: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (około 50 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do woreczka strunowego wlewamy roztopioną lekko przestudzoną czekoladę, odcinamy końcówkę i malujemy serca na folii spożywczej. Dekoracje chowamy do lodówki, aby stężały. 
Babeczki smarujemy nutellą śliwkową. Dekorujemy kremem i czekoladowymi sercami oraz posypką. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. ależ one apetycznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  2. bez obciążenia ciasto Ci nie wyrosło do góry? mi zawsze zarasta :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia, wyrosło nieznacznie. Nie zawsze chce mi się bawić z obciążeniem dna. Nakłuwam tylko spód widelcem, a i ciasto wkładam do zamrażalki, nie do lodówki. Piekarnik nastawiam na grzałkę góra-dół, a nie tylko dół co wzmaga wzrost ciasta. To jest ciasto półkruche więc z proszkiem, tym bardziej powinno urosnąć, a tak się nie dzieje, myślę, że własnie przez tych kilka zasad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co to jest nutella śliwkowa? :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To domowy dżem śliwkowy z kakao :) http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/06/wpada-sliwka-w-czekolade.html

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...