niedziela, 13 maja 2012

Maczugi drobiowe grillowane z dwoma farszami

Pozbawione kości pałki z kurczaka szybciej się grillują i ciekawiej wyglądają. Wilgotne farsze odpowiednio doprawione, nadają delikatnemu drobiowemu mięsu wyrazistości. Właściwie można nadziać je  wszystkim co mamy pod ręką, ale ja użyłam składników, które najbardziej lubię. Można podać je pokrojone na plastry lub w całości, wtedy bardziej będą przypominać tytułowe maczugi ;) 




Składniki:
8 pałek z kurczaka
Marynata:
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek


Farsz ze szpinaku:
100 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
sól lub domowa jarzynka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek


Farsz z pieczarek:
100 g pieczarek
1/2 średniej czerwonej cebuli
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki masła


Dodatkowo:
wykałaczki






Z pałek z kurczaka usuwamy kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od podudzia. Delikatnie ściągamy mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość ucinamy przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część. Tak sprawione pałki nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Chwilę dusimy do odparowania wody. Na drugiej patelni topimy masło. Na masło wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i starte na tarce pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy do odparowania wody. Zamarynowane udka nadziewamy farszami i spinamy wykałaczkami w górnej części. Grillujemy na tackach z każdej strony do miękkości mięsa. Smacznego! 




4 komentarze:

  1. barddzo fajna propozycja, tylko niestety nie posiadałam jeszcze umiejętności luzowania mięsa :(
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luzowanie pałek z kurczaka jest bardzo proste, można poćwiczyć na przykładowej "sztuce". Wystarczy jeden ostry cienki nóż i jeden gruby lub tasak do odcięcia kości. Uwierz warto, bo maczugi są przepyszne ;)

      Usuń
  2. Nie wiem czy umiałabym wyjąć kości nie naruszając mięsa... Musze poćwiczyć. Może następnym razem zrobić zdjęcia, jak to wykonać, byłoby mi łatwiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mam w zamiarze zrobić taki instruktażowy poradnik. Znajdzie się w nim także miejsce na filetowanie pałek z kurczaka :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...