niedziela, 5 lutego 2012

Brokuł pod beszamelem z prażonymi migdałami

Dziś na kolację był brokuł polany sosem beszamelowym i posypany chrupiącymi płatkami migdałowymi. Beszamel jest świetną bazą pod inne sosy, warto więc go znać i umieć przygotować, tym bardziej, że idealnie nadaje się do wielu dań na bazie makarony (lasagne ze szpinakiem czy po bolognese), oraz pieczonych i gotowanych warzyw. Podczas przygotowywania beszamelu należy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze, zasmażkę z masła i mąki podsmażajcie bardzo krótko, jedynie do delikatnego zarumienienia i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Po drugie, podczas wlewania mleka sos należy bardzo intensywnie mieszać, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, bez ani jednej grudki. Po trzecie, uważajcie z przyprawami, sypcie z wyczuciem, a w miarę potrzeby doprawiajcie. Po czwarte...delektujcie się jego kremowym smakiem, w różnych wariantach. Możecie dosypać ostrego startego sera i tym samym uzyskać sos mornais. Możecie dorzucić do niego cebulkę dymkę lub zwykłą, natkę pietruszki, grillowane zmiksowane warzywa czy świeży koperek.


Składniki:
1 brokuł
sól (do smaku)
cukier (do smaku)
Sos beszamel:
2 łyżki dobrego masła (ja dałam osełkowe)
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka pełnotłustego (3,2%) - ilość mleka zależy od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych

Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony i osłodzony wrzątek. Gotujemy na półtwardo. W rondelku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, na gładką zasmażkę. Podsmażamy parę sekund cały czas mieszając. Do zasmażki stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie mieszamy. Najlepiej robić to przy użyciu ręcznej trzepaczki. Po dodaniu mleka, zmniejszamy gaz i cały czas mieszając gotujemy, aż sos będzie jedwabiście gładki i zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy ugotowane brokuły. Płatki migdałowe prażymy na suchej (najlepiej teflonowej) patelni, aż będą rumiane. Uprażonymi migdałami posypujemy brokuła w sosie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...