niedziela, 29 stycznia 2012

Zupa z zielonych warzyw z lubczykiem

Niby coś zwyczajnego, a jednak według tych, którzy przepis wypróbowali, zwyczajnie...wyśmienita. Sekret tej zupy tkwi w tym, że do jej przygotowania wykorzystujemy w większości warzywa w kolorze zielonym oraz dużo zieleniny. Można zrobić ją bez użycia mięsa. To wersja dla wegetarian i dla tych, którzy preferują zupy w lżejszym wydaniu. W sezonie letnim najlepiej użyć świeżych warzyw, zimą, lepsze będą te mrożone. Warzywa muszą zachować swój kolor i odpowiednią chrupkość, nie powinno się ich rozgotowywać.


Składniki: 
2,5 litra wody
3 skrzydełka z kurczaka
1 mały brokuł
10 brukselek
1/2 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
15 dag zielonej fasolki szparagowej
5 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/4 średniego selera
1 mała cebula
kawałek pora
4 listki lubczyku
3 listki selera
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koperku
3 ziela angielskie
3 ziarna czarnego pieprzu
2 listki laurowe
sól lub domowa vegeta (według uznania)

Skrzydełka płuczemy i zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść i ziarna pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Cebulkę rumienimy nad palnikiem. Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotujemy chwilę. Następnie wrzucamy brokuła, fasolkę (można pociąć na mniejsze kawałki), groszek, brukselkę oraz zioła. Gotujemy do czasu aż warzywa będą ugotowane na pół twardo. Doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...