wtorek, 31 stycznia 2012

Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

Są cztery podstawowe zasady, o których powinniście pamiętać, chcąc przygotować idealną pieczeń. Po pierwsze, odpowiednia sztuka mięsa. Mięso powinno być świeże, nie mrożone i najlepiej z tak zwanej młodej sztuki. Po drugie, odpowiednia marynata i czas marynowania. Mięso powinno leżakować w lodówce minimum 24 godziny. Po trzecie, wszelkiego rodzaju mięsa najlepiej piec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu, zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz smakowe. Po czwarte, zaraz do upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Bogatsi o tę wiedzę, możecie zabrać się do przyrządzenia aromatycznej pieczeni z łopatki, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.



Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku

świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków
Opcjonalnie: sól lub domowa vegeta




Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmiejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.  Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.

108 komentarzy:

  1. Jutro biorę się za tą pieczeń , mam tylko pytanko , czy po zmniejszeniu temperatury do 180 stopni wyłączyć również termoobieg czy zostawić włączony ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zmniejszeniu temperatury można wyłączyć termoobieg, albo go zostawić i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

      Usuń
  2. Dzieki za dobre rady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi apetycznie, mniam... Jutro wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko apetycznie wygląda, ale jest przede wszystkim zdrowe i tanie. Łopatka surowa i upieczona w domu jest 2,5 - 3 razy tańsza od kupnej.

      Usuń
  4. Mmm dlaczego nie trafilam na ten blog wczesniej? wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. vegeta najgorsze świństwo jakie mogli wyprodukować :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Alotta zgodzę się z tobą, że sklepowa wegeta to najgorsza z możliwych przypraw, ale ja używam tylko takiej którą sama przygotowuję z kompozycji suszonych warzywa i przypraw i taką właśnie polecam do tej łopatki. Przepis znajdziesz na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  7. A co jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz upiec bez termoobiegu w początkowej temp. 220 stopni a potem w temp. 180-190 stopni.

      Usuń
    2. to sobie kup ! nie jest to zaden luksus ale normalne urzadzenie w kuchni.

      Usuń
    3. Ja dostałam mieszkanie z wojska tam było na wyposażeniu kuchenka bez termoobiegu masakra po miesiącu kupiłam z termoobirgiem

      Usuń
  8. Na spód rękawa, pod łopatkę wkładam pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler, cebula). Wzbogacą smak sosu, zapobiegną przywarciu mięsa do rękawa. Po zakończeniu pieczenia, można je odcedzić albo zmiksować, zagęszczając w ten sposób sos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie pieczeń nigdy nie przywarła do rękawa. Wytopiony tłuszcz i soki chronią ją przez spieczeniem od dołu. Ale pomysł z warzywami jest świetny. Ja często piekę warzywa w piekarniku jako danie jednogarnkowe i smakują świetnie. W pieczeni myślę, że sprawdzą się równie dobrze :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. z warzywami jest bardzo dobre. Ja pozostały sos zagęszczam łyżka maki, szklanką białego wina. doprowadzam do wrzenia i dużą część muszę odparować. po czym pokrojone, polewam tym fantastycznym sosem.

      Usuń
  9. Przepis super,ale nie mam czasu na trzymanie mięska w marynacie w lodówce:(Czy mogę je pokroić w plastry(myslę ,że wtedy szybciej"przejdą"przyprawami i zapiec w naczyniu zaroodpornym???Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz tak zrobić. Mięso pokrojone w plastry szybciej się marynuje.

      Usuń
  10. Dziekuje za szybką odpowiedź.Dam znać jak mięsko wyszło :***

    OdpowiedzUsuń
  11. dobre mięsko nie jest złe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zawsze podsmażam przed pieczeniem mięso na patelni z cebulą pokrojoną w półksiężyce. A w trakcie pieczenia podlewam WINEM CZERWONYM:)) wtedy można po upieczeniu sos zblenderować i zaprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody (1:1). Sosik jest ciemny i gęsty ( z zależności o ilości dodania ilości zawiesiny)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście dodać czerwonego wina (także do marynaty), a powstały sos z pieczenia zredukować dodając odrobinę masła - ja z kolei tak czasem robię.

      Usuń
  13. Próbowałem raz. Genialne.
    Dziś drugi raz bo już tęsknię za tym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  14. 50ml ostrego sosu chilli daje niesamowity smak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieczeń wygląda niesamowicie. tylko jedno pytanko mięso nie może być mrożone? dlaczego? Ja mam w zamrażarce ładny kawałek łopatki i spróbuję go upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można wykorzystać mięso mrożone, ale każda potrawa mięsna smaczniejsza będzie z mięsa wcześniej nie mrożonego.

      Usuń
  16. Pieczeń wygląda i smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam serdecznie! zamierzam podać pieczeń Twojego przepisu podczas świątecznego obiadu w wersji na ciepło, czy możesz polecić jakiś sos, który dobrze komponowałby się z pieczenią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej łopatki bardzo lubię sos pieczarkowy, właśnie taki jak ten: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy-z-natka-pietruszki.html

      Usuń
  18. Witaj
    czy gdy bede piekła mięso w rekawie , musze je dodatkowo przykryc ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeśli mięso jest pieczone w rękawie nie musi być dodatkowo przykryte.

      Usuń
  19. Przyznam się, że od kiedy mam brytfannę nie używam rękawa - a mięsko jest pycha:-))

    OdpowiedzUsuń
  20. Dodalem odrobine świeżo zmielonego sezamu i suszona papryczke a reszta jak w przepisie :) jutro pieke dam znac jak sie udala...

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja!!!!! Od dzis gotuje tylko z twojimi przepisami

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis się przydał ;), dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super wygląda ta upieczona łopatka - przepis się przyda ,bo mam w lodówce piękny kawałek łopatki ,chociaż mrożona ,ale jak się wkłada "serce " w trakcie gotowania to zawsze wychodzą pychotki .Pozdrawiam Świątecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Chociaz pora pozna to szukalam przepisu na lopatke wieprzowa i postanowilam sprobowac Twojego przepisu:-) po upieczeniu dam znac jak wyszla:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. I to jest prawdziwy smak mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzięki za przepis mięsko wyszło super :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam 60dag łopatki. Ile mam ją piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie wystarczy 45 minut, tak aby łopatka była upieczona, ale nie sucha.

      Usuń
  29. Czy podajesz do niej sos???Jeśli tak to jak go robisz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej taka łopatka podana jest z sosem pieczarkowym: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy-z-natka-pietruszki.html
      Można wykorzystać też sos z pod pieczeni - zredukować go z dodatkiem masła lub dodać łyżkę mąki, jeśli wolimy gęstsze sosy.

      Usuń
  30. Dziękuję za przepis pieczeń faktycznie soczysta i krucha jeszcze nigdy mi taka nie wyszła:)super!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. zaczynam pieczenie łopaty;)

    OdpowiedzUsuń
  32. super przepis łopatka wyszła pyszna i soczysta

    OdpowiedzUsuń
  33. bardzo oryginalny smak, krucha i soczysta POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  34. Robiłam, potwierdzam, że przepis bardzo dobry i mięso wysmienite zarówno na ciepło jak i na zimno na kanapeczki z chrzanem. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. Pieczeń wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pieczeń wyszła przepyszna, na spód rękawa włożyłam starte warzywa,które później zblendowałam na sos dodając ociupinę kremówki. Dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Polecam. Pieczeń po upieczeniu po prostu błyskawicznie znika, taka jest dobra.

    OdpowiedzUsuń
  38. Super przepis. Podlalam lopatke winem i zrobiłam sos

    OdpowiedzUsuń
  39. Dzisiaj robię tą łopatkę :D zobaczymy co mi z tego wyjdzie :P ogólnie nie zajmuję się takim obfitym gotowaniem :D zawsze ziemniaki i jakies tam kotlety ale korzystajac z dnia wolnego wrzucam do piekarnika półtora kilo łopatki ha :P jedno pytanie ;> jak Otrzymać z tego przepisu sos ;> chcę swój nie z torebki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można do sosu spod pieczeni dodać trochę masła, śmietanki i bulionu (jeśli byłby za słony) zredukować do zagęszczenia lub ewentualnie podciągnąć odrobiną mąki. Można też podać pieczeń z sosem pieczarkowym - przyrządzonym osobno - przepis na ten sos znajdziesz na blogu.

      Usuń
    2. dziękuje za pomocną mi w dzisiejszym gotowaniu sugestie :) i oczywiście za przepis ! Mogę tą łopatkę podać z ziemniakami i buraczkami startymi z cebulka czy raczej nie będzie to do siebie pasować ? inaczej...jaką sałatkę mam zrobić do tego :P

      Usuń
    3. i jaki bulion ? :>

      Usuń
    4. Można podać z ziemniakami i burakami, jak najbardziej będzie pasować. Polecam też surówkę colesław - jest pyszne nie tylko do tego typu dań.

      Usuń
    5. Ja dodaję domowy bulion warzywny lub mięsny.

      Usuń
  40. Świetny przepis! Co prawda nie miałam estragonu, ale i tak wyszło pysznie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. A czy mozna upiec lopatke w prodizu i co trzeba ewentualnie zmienic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam niczego w prodiżu, więc w tej kwestii nie pomogę. Najlepiej poszukać w necie informacji na temat pieczenia mięs w prodiżu. Jeśli taki sposób pieczenia nie wpływa na smak mięsa, nie zmieniałabym nic w marynacie.

      Usuń
  42. aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  43. za chwilę idę robić marynate.. jutro będzie pieczenie. . ;);dam znać jak wyszło. .

    OdpowiedzUsuń
  44. już raz robiłam i wyszła pysznie..piekłam w rękawie ale na warzywach- marchew, pietruszka, cukinia, cebula, papryka..wszystkie warzywa pokrojone w grube plastry..dodałam także 3 ziemniaki...super! polecam każdemu kto lubi bukiet warzyw z dodatkiem mięska...

    OdpowiedzUsuń
  45. Chciałabym taką pieczeń wykorzystać na zimno jako wędlinę. Smaczna jest na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczeń będzie także świetna jako dodatek do kanapek.

      Usuń
  46. Super, że nadaje się do kanapek, bo mój mąż zawsze do pracy sobie bierze pieczeń.

    OdpowiedzUsuń
  47. właśnie się piecze w piekarniku, jeszcze godzinka i zobaczymy smak tego cuda;)

    OdpowiedzUsuń
  48. robię do tej pieczeni osobno sos pieczenioy ciemny, ciekawe jak bedzie smakowało?

    OdpowiedzUsuń
  49. Piecze się i pachnie smakowicie - dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Czy mogłaby upiec lopatke w naczyniu żaroodpornym? Mam tak 1,7kg to piec 1,45 min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec w naczyniu żaroodpornym. Czas pieczenia 1 godz i 45 min będzie ok.

      Usuń
  51. Moja lopatka nie jest jedna bryla tylko miejscami sie rozchodzi. Czy ja owinąć sznurkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można owinąć sznurkiem, albo zgrabnie uformować przed pieczeniem.

      Usuń
  52. Czy można piec , wkładając naczynie żaroodporne do prodiża ????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tej łopatki w prodiżu, ale jeśli masz doświadczenie w pieczeniu w tym urządzeniu mięs to możesz spróbować.

      Usuń
  53. Witam,
    przyznam, że biegły zbyt nie jestem w sztuce kulinarnej, więc proszę wybaczyć pytanie: czy ten czosnek, z miejsc nakłutych nożem, przed pieczeniem należy usunąć? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, czosnek należy zostawić, piec mięso wraz z nim, potem ewentualnie usunąć lub zjeść razem z mięskiem :)

      Usuń
  54. Z czym podać taką pieczeń? Czy dobry będzie sos z paczki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam sos pieczarkowy, samodzielnie zrobiony :)

      Usuń
  55. Będę za chwilkę przygotowywać a wieczorem jak luby wróci do domu to upiekę :) dziekuje za przepis i rady !!

    OdpowiedzUsuń
  56. Robię już nie pierwszy raz! PYCHA!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  57. pieczen z lopatki w musztardzie (Magda ze "Skutecznie.pl") i ten przepis to dwa najlepsze przepisy na to danie!
    Goscie byli zachwyceni!

    dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
  58. No cóż, upiekłem bez rękawa. Tradycyjnie, tak jak mama i babcia w rondlu. Wyszła przepyszna i nie trzeba było folii stosować :) Do marynaty dodałem 4 ziarna utłuczonego w moździerzu jałowca, towarzystwo myślało że to dziczyzna :D ciamkali i mlaskali. Chyba jestem zboczony z probowaniem smaków :D :D

    OdpowiedzUsuń
  59. Ja bym poprosił o przepis na swoją Vegetę.. bo nie umiem żyć bez niej..
    A propo pieczeni to za chwilę kończę piec..
    Zawsze piekłem karczek lub udka na ziemniakach w worku i to położone na dolnej części naczynia żaroodpornego.. worek puchnie tak jak zawsze.
    Zapach podobny choć zależy od przypraw :)
    Polecam też z marchewką te mięsa pyszności :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  60. Nigdy nie kupowałam łopatki, więc kiedy parę dni temu pod wpływem impulsu zainteresowałam się w sklepie tym kawałkiem mięsa, szybko wpisałam w wyszukiwarkę w telefonie pytanie o to, jak ją piec. Od razu trafiłam na Twój przepis. Kupione - upieczone - wyszła doskonała! Zamiast estragonu dałam majeranek, i piekłam dłużej, za to w niższej temperaturze, raczej 130-150 stopni. Wyszło mięciutkie jak pulled pork (którego nigdy jeszcze nie robiłam). Świetne na ciepło i ma zimno. Rodzina też chwali :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ;) Dzięki za skorzystanie z mojego przepisu :) Zgadza się, łopatka długo pieczona jest jeszcze smaczniejsza :)

      Usuń
  61. Czy jeśli łopatke podzieliłam na mniejsze kawałki to powinnam piec ją krócej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli porcje będą mniejsze należy dostosować czas pieczenia do ich wagi. Z reguły ok. 1 godziny na kg mięsa.

      Usuń
    2. Mam 1,3 kg łopatki w porcjach po ok 115 g kawałek to myślę że godzinka będzie za długo dla nich.

      Usuń
    3. Zdecydowanie za długo, myślę, że jakieś 30 minut powinno starczyć. Najlepiej po tym czasie sprawdzić jeden kawałek czy jest upieczony.

      Usuń
    4. Wczoraj zrobiłam łopatkę z marynatą mięsko pomimo podzielenia na kawałki i pieczenia w sumie godzinkę wyszło rewelacyjne. Najpierw piekłam 30 min w temp. 200 a potem kolejne 30 min w temp 170. Odlałam nadmiar sosu do rondelka po czym wstawiłam z powrotem mięsko do jeszcze gorącego piekarnika. Sosik zatrzepałam mąką i mlekiem pasował super do ziemniaczków i surówki z białej młodej kapustki:D PRZEPIS REWELACYJNY BĘDĘ STOSOWAĆ NA PEWNO ;)

      Usuń
  62. Juz piekłam w rondelku i jest również smaczna misia

    OdpowiedzUsuń
  63. Witam proszę o odpowiedz ;) czy mogę upiec pieczeń w naczyniu żaroodpornym, niestety nie mam rękawa do pieczenia. I czy trzeba przykrywać naczynie do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  64. Miałam 0,5 kg łopatki więc piekłam 15 min aby ściąć białko + później 0,5 h, mięso wyszło takie gumowe, nie było różowe ale jakby lekko niedopieczone. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, czy może za krótko piekłam łopatkę? Nie mówię, że to wina przepisu, zawsze robię zgodnie z przepisem i mięso wychodzi bez rewelacj, nie wiem gdzie robię błąd :(

    OdpowiedzUsuń
  65. No piękna ta łopatka, patrzę aż slinka mi cieknie, na pewno dzis kupię w sklepie lopatke od dobrowolskcich i spróbuje zrobic ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  66. Mięsko pycha polecam mega przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  67. Super przepis, mega polecam

    OdpowiedzUsuń
  68. Już się piecze,super przepis, dziękuję bardzo 😃

    OdpowiedzUsuń
  69. Super, dziękuję 😃😋😋😋😋😋😋😥

    OdpowiedzUsuń
  70. Super przepis szukałam coś na Świąteczny obiadek i znalazłam dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  71. Uff, dużo tych komentarzy, ale znalazłam wreszcie miejsce dla siebie he he. A co się teraz u mnie piecze w piekarniku ? Łopatka, świeża wczoraj rano zakupiona. Cała ważyła 4 kg, więc uległa podzieleniu na części, pozostałe niestety zostały zamrożone. Niestety nie miałam sosu sojowego więc do bejcy dodałam 1 łyżkę oleju więcej. Do rękawa wrzuciłam dodatkowo 2 świeże papryki, jedną średnią cebulę, 3 nieduże pomidory śliwkowe, lubczyk i gałązkę natki pietruszki. Zobaczymy co wyjdzie. Dam znać, na ra.

    OdpowiedzUsuń
  72. Taka łopatka z piekarnika to świetny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  73. Przepis super. Ja mielę dodatkowo dwa liście laurowe kilka ziaren jałowca i kolendry w młynku ręcznym.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...